Tőzsdére lépés, új tőkebevonás másképp

Tőzsdére lépés, új tőkebevonás másképp

Nyilvános piacra lépés, nyilvános piacok szerepe. - Máté-Tóth István (BÉT), Szekeres Viktor (Gloster), Nagy Kálmán (CMBP), Moderátor: dr. Perger Gábor (Aegis Legal)

Máté-Tóth István (BÉT)

 • A BÉT 2016-os ötéves stratégiájának egyik legfontosabb deklarált célkitűzése a hazai kis- és középvállalatok nyilvános piacra segítése. A tőzsde új többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank felkarolta a BÉT meggyőződését, hogy ezt a célt hosszú távú elkötelezettséggel lehet elérni, és hogy korántsem elég csupán új piaci szegmenseket létrehozni, hanem kulcsfontosságú az ökoszisztéma-építés. A hazai tapasztalatok itt is egybeesnek a nemzetköziekkel: a sikeres, dinamikusan növekvő kisvállalkozásokból akkor válhatnak tőzsdei kibocsátók, ha a köztes fejlődési lépések mindegyike megléphető számukra; amelyik fázisokban esetleg nehézségek, piaci kudarcok tapasztalhatók, ott ezért érdemes célzott segítséget nyújtani. 

 • A tőzsde e gondolat szellemében szolgáltatások egész palettáját alakította ki az elmúlt 5 évben, amelyek többféle irányból, változatos eszközökkel támogatják a hazai középvállalati szféra megerősödését, organikus fejlődését. Ezen szolgáltatásoknak van egy tipikus sorrendje, amelyen a fejlődni vágyó cégek lépésről-lépésre végigmenve eljuthatnak a nyilvános piacig; de természetesen nem kötelező minden lépcsőfokra rálépniük.

 • A Budapesti Értéktőzsde jelenleg az alábbi kkv szolgáltatásokat kínálja a hazai középvállalati körnek:

  • A BÉT50 – mely kiadvány, konferencia és klub is egyben – a sikeres, stabil növekedéssel és hiteles sztorival rendelkező vállalkozások azonosítására és a nagyközönséggel való megismertetésére szolgál. A 2021-ben immár hatodik alkalommal megjelenő kiadvány minden évben 50 hazai vállalat sikersztoriját mutatja be.

  • Az ELITE Program a milánói ELITE S.p.A. és a BÉT együttműködésében nyújtott kétéves, interaktív vállalatfejlesztési képzés, amely alkalmassá teszi a cégeket a növekedéssel, szintlépéssel járó stratégiai, vezetési, szervezeti kihívásokkal való sikeres megküzdésre, emellett igen értékes hazai és nemzetközi kapcsolatépítésre ad lehetőséget.

  • A BÉT Xmatch a szolgáltatások legfiatalabb elemeként a zártkörű tranzakciók sikeres végrehajtásához segíti hozzá a cégeket a befektetői és tanácsadói közösséggel való összekötésen keresztül, személyes és online megjelenési lehetőségek biztosításával.

  • A Mentor Program anyagi támogatást és tanácsadást nyújt a nyilvános piacra készülő vállalatoknak.

  • A Széchenyi Alapokhoz tartozó Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap befektetései segítenek megerősíteni a cég tőkeszerkezetét, ezzel is felkészítve azt egy sikeres nyilvános tranzakcióra.

  • A BÉT Xtend a tőzsde kkv piaca, a középvállalatokra szabott könnyített belépési és forgalomban tartási kritériumokkal; a kibocsátók piacra lépését és a piaci létbe való „beletanulást” a kijelölt tanácsadók, azaz a NOMAD-ok segítik.

 • Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy erőfeszítéseink termőre fordultak. Úgy látjuk, hogy a hazai középvállalkozások egyre tudatosabban tervezik saját jövőjüket: egyre pontosabban látják, honnan hová akarnak eljutni, ez milyen időtávon reális, és hogy céljaik eléréséhez milyen lépések szükségesek. Így évről-évre többen ismerik meg és veszik igénybe céljaik eléréséhez a BÉT kkv szolgáltatásait, nagyon tudatosan építkezve adott esetben akár a családi vállalkozástól vagy „one-man show”-tól egészen a nyilvános tőzsdei létig. 

 • A Megakrán, a DM-KER és a Gloster remek példái ezen vállalati sikertörténeteknek: mindannyian végigjárták a BÉT által kínált lépcsőfokokat, majd sikerrel léptek a BÉT Xtendre – sőt, a Megakrán 2021 decemberében már tovább is lépett a BÉT főpiacára, jelenleg már a Standard kategóriában forognak a papírjai.

Szekeres Viktor (Gloster)

Tőket bevonni term-sheet és kontroll jogok nélkül? Ezt kínálja a hazai kkv-knak a BET XTEND piaca! Másfél év sztori-építési tapasztalatai, mélypontjai és csúcsai, felügyeleti buktatói és sehol máshol meg nem szerethető előnyei - első kézből!