Dr. Sárhegyi István

Dr. Sárhegyi István

Bio

Közgazdász és jogász végzettségű vállalkozó, befektető és tanácsadó, aki több kapcsolódó iparágban is szerepet vállal, különös tekintettel az űriparra. Az űripari tevékenysége mellett az ICT és más kapcsolódó szektorok területén is végez szakmai munkát.

A Nemzetközi Űregyetem Space Studies Programjának alumnusaként megkezdte szakmai munkáját annak érdekében, hogy a magyar űripar ökoszisztémáját felépítse. A tőzsdei 4iG Nyrt. és az állami Antenna Hungáriával közösen megalapította a CarpathiaSat Zrt-t, amelyben Dr. Sárhegyi Istvánnak a New Space Industries Zrt. cégén keresztül van tulajdonrésze, illetve az Igazgatóság alelnöke. A CarpathiaSat célja, hogy 2024-re Magyarország geostacionárius műholddal rendelkezzen, mint a XXI. század kritikus infrastruktúrájának egyik alapköve. A New Space Indsutries Zrt. ehhez és más projektekhez is hazai és nemzetközi szakmai network hálózatával és know-how rendelkezésre bocsátásával járul hozzá.

Legnagyobb tulajdonosa a Remred Kft. űripari vállalatnak. A Remred Kft. szintén közös vállalkozás az állami Energiatudományi Kutatóközponttal. A Remred Kft. célja űralkalmazási, elsősorban az űridőjárás és a kozmikus sugárzás kutatására alkalmas technológiák, módszerek, szoftverek kifejlesztése, tesztelése és alkalmazása hazai, valamint nemzetközi ipari felhasználók részére. 

A fentiek mellett a Dr. Sárhegyi István megalapította a Herius Capital Zrt. alapkezelőt, aminek elsődleges célja a Herius-1 magántőkealap kezelése. A magántőkealapot befektetői azért hozták létre, hogy regionális légi- és űripari befektetéseket hajtson végre már érett szakaszban lévő, akár kapcsolódó iparágakban (pl. autóipar, nukleáris ipar, elektronikai ipar stb.) már bizonyítottan erős beszállítói szereppel rendelkező vállalatokba.

Dr. Sárhegyi István fenti befektetései mellett a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatójának tanácsadója, illetve a 4iG holdingjába tartozó, VSAT kommunikációval foglalkozó Hungaro Digitel Kft. ügyvezető testületének tagja. 

Nemzetközi űrjogot oktat a Pécsi Tudományegyetemen és több társadalmi szervezet tagja (pl. FIVOSZ, AURUM jogászklub), illetve alapítója (pl. SpaceBuzz Alapítvány).

Titulus
alapító
Vezetéknév
Sárhegyi
Kép
sDr. Sárhegyi István
Company
Herius Capital
keynote
Off