Cégépítőkből üzleti angyalok.

Cégépítőkből üzleti angyalok.

Másképp fektet be egy vállalkozó? Hogyan tudnak a a befektetők eligazodni a nehéz piaci körülmények között, rugalmas portfóliókat létrehozni és a vállalatokat növekedésre pozícionálni? - Balogh Péter, Duda Ernő, Moderátor: dr. Fenyvesi Bulcsú (Oppenheim)

Balogh Péter

Szerintem egészen máshogy lát egy induló vállalkozást valaki, aki önmaga is végigment az úton. Másra figyel, másképpen elemez, másképpen értékel. A későbbi, érettebb fázisban talán már kisebb a különbség, de a korai fázisban még jóformán semmi tényadat nincs, amiből számolni lehetne, így marad az alapító személyre, a csapata, a tervei, és ebből kell dönteni.

Duda Ernő
Egy intézményi befektető mindig mások pénzét kezeli és ebből adódóan minden befektetésnél sokkal szigorúbb szabályrendszernek kell megfelelnie, mint egy magánbefektetőnek. Az intézményi befektetőnek van egy check list-je, ahol a vállalkozásnak minden feltételnek és elvárásnak meg kell felelnie, mert ha ezek nélkül adnának pénz, akkor nem felelősen kezelnék a rájuk bízott vagyont.
Az üzleti angyal megteheti azt, hogy bármilyen formalitást figyelmen kívül hagy, hiszen a saját pénzével gazdálkodik. A vállalkozókból lett befektetők, üzleti angyalok jellemzően emberekbe és csapatokba fektetnek és sokszor megérzések alapján döntenek nem pedig egy formális átvilágítás eredménye szerint. Jelentős különbség még, hogy az üzleti angyalnak jellemzően nincs időponthoz kötött exit kényszere, így ritkábban fordul elő, hogy egy szituációban az érdekei eltérjenek a vállalkozó érdekeitől.

 

 

A kép eltávolítva.