Startup

Startup

Vállalkozói perspektívák: mit tesz le a VC az asztalra? Mit kapnak a vállalkozók a VC-ktől?- Startupok kerekasztala - Kaszab István (Aluinvent), Kolbert István (Gamelab & Coca-Cola Esport Center), Lám István (Tresorit), Moderátor: Molnár András (Portfolion)

Kaszab István (Aluinvent)

Az Aluinvent Zrt. 6 éve indult, start up vállalkozásként. Székhelyünk Miskolc mellett, a felsőzsolcai ipari parkban található. Cégünk erősen K+F orientált, jellemző kutatási területünk az alumínium habosításhoz, illetve a könnyű szerkezeti és dekorációs anyagokhoz köthető. Saját fejlesztésű gyártástechnológiával dolgozunk, két jellemző termékünk van, az építészeti célokra felhasználható aluhab panelek, illetve tömbi habosítással előállított szerkezeti anyagok. A kezdeti labor-méretről mára sikerült eljutnunk az ipari sorozatgyártás szintjére, és egy olyan termékcsaládot kidolgozni, ami maximális értékeket ért el a termékminősítő eljárás során alkalmazott teszteken. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti fenntarthatóságra, ezért újra felhasznált alapanyagból dolgozunk és úgy irányítjuk a termékfejlesztésünket, hogy életciklusuk végén termékeink is újrahasznosíthatóak legyenek. Jelenleg a piaci bevezetés szakaszánál tartunk, eddigi lépéseink egyértelműen pozitív fogadtatásra találtak.

Az ideáig vezető út azért nem volt buktatóktól mentes, hiszen világszinten egyedülálló technológiát kellett kifejlesztenünk úgy, hogy a gyártástechnológia jelentős részét nemcsak mi terveztük, de mi is kiviteleztük. Ahhoz, hogy ez sikeresen megoldható legyen nagy szükség volt befektetői oldalról rugalmasságra  mind a rendelkezésre álló források, mind elvárt megtérülési idő tekintetében.

Kolbert István (Gamelab & Coca-Cola Esport Center)

A Coca-Cola Esport Center Budapest első professzionális esport edzőközpontja a KÖKI Terminálban. Hosszú szakmai előkészítés után  március 22-én nyitott és hétvégente már állandó teltházzal üzemel.

A Gamelab Zrt. egy másfél éve alapított játékfejlesztő műhely, tehetséges programozókat és fiatal művészeket gyűjt össze.

Szórakoztató és fejlesztő játékokat készít különleges látványvilággal és hangzással. A hagyományos videójátékok mellett egy képességfejlesztő játékokkal autista gyerekeknek és egy fizikai kontrollereket kiváltó mobilalkalmazással is hamarosan piacra lépnek.

Lám István (Tresorit)

A Tresorit egy svájci-magyar titkosított felhőszolgáltatás, amely biztonságos, mégis felhasználóbarát fájlszinkronizáló és -megosztó szolgáltatást nyújt vállalkozásoknak és egyéni felhasználóknak egyaránt. A Tresorit beépített, zéró tudású, végponttól-végpontig terjedő titkosítása megóvja a felhasználói fájlokat az adatvisszaélésektől és a jogosulatlan hozzáférés bármilyen formájától, és ezáltal lehetővé teszi a fájlok biztonságos és felhasználóbarát tárolását és megosztását. 2018 decemberében, a Tresorit önálló titkosított fájlküldő alkalmazást is indítottott Tresorit Send néven, amely nagy fájlok küldésére ad lehetőséget egyszerűen és díjmentesen, akár 5 GB-ig. A fájlküldő alkalmazás ezáltal biztonságos alternatívát kínál a kockázatos fájlmegosztó oldalak és e-mail csatolmányokkal szemben.

A Tresorit a gyorsan bővülő vállalati fájlmegosztó és -szinkronizáló megoldások piacának globális kihívója. Saját fejlesztésű, szabadalommal védett technológiájuk a felhőbe küldött fájlokat még az eszközön, feltöltés előtt titkosítja, így a “felhőben” lévő szervereken a feltöltött adat csak titkosított formában található meg. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a tárolt adatokhoz a titkosítási kulcs nélkül bárki hozzáférjen. Míg a neves konkurensek, a Google Drive, az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive vagy a Dropbox csak az adatátvitelt titkosítja – tehát a tárolt fájlok olvashatók a szervereken –, addig a Tresorit kliensoldali titkosítása ezt megakadályozza. A rendszer annyira biztonságos, hogy még a Tresorit munkatársai sem tudnak hozzáférni a felhasználók által feltöltött dokumentumokhoz és fájlokhoz.

A Tresorit jelenleg több mint 25.000 ügyfelet szolgál ki világszerte, amelnyek jelentős része Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, azon belül is a német nyelvű régióban összpontosul. A cég jelentős növekedésen ment  keresztül az első befektetési kör óta, az elmúlt három évben évről évre megtriplázta bevételeit. Az adatvisszaélésekkel szemben biztonságot nyújtó felhő-alapú megoldások iránt növekvő keresletre támaszkodva, a vállalat tovább kívánja gyorsítani növekedési ütemét, amelyben a második körös, 11,5 millió eurós tőkebevonása kulcsszerepet játszik. Ezt a második körös tőkebevonást a Tresorit 2018. szeptemberében zárta. A befektetői konzorciumot a 3TS Capital Partners, Európa egyik vezető növekedésitőke-befektetője, vezette és a PortfoLion kockázatitőke-kezelő társaság is jelentős szerepet játszott a finanszírozásban. Számos eddigi befektető, például Andreas Kemi, a LogMeIn korai befektetője és a Scala Business Solutions társalapítója, valamint Anka Márton, a LogMeIn alapítója szintén részt vett ebben a körben. A finanszírozás egy részét meglévő üzletrész megszerzésére használták fel. A befektetés segítségével a Tresorit további globális terjeszkedésre készül annak érdekében, hogy még több vállalkozás és magánszemély számára lehetővé tegye az adatok biztonságos tárolását a felhőben.

A céget Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György alapította 2011-ben. A Tresorit folyamatosan bővülő budapesti irodája immár több mint 100 főt foglalkoztat.