Later stage - VC kerekasztal - Galácz Ábel (Lead Ventures), Szűcs Gergely (Valor Capital), Tánczos Péter (Euroventures), Moderátor: Málnay Barnabás (Smartware Tech) 

Later stage - VC kerekasztal - Galácz Ábel (Lead Ventures), Szűcs Gergely (Valor Capital), Tánczos Péter (Euroventures), Moderátor: Málnay Barnabás (Smartware Tech) 

Galácz Ábel (Lead Ventures)

A Lead Ventures Közép-Kelet-Európa új kockázati és magán tőkebefektető társasága. Küldetésünk, hogy megtaláljuk és támogassuk a régió legígéretesebb vállalkozásait, bíztatva a cégeket, hogy innovációjukkal változásra bírják iparágukat. Tapasztalatunk és iparági szakértői kapcsolataink révén társaságunk elsősorban az energia, mobilitás, valamint a B2B szolgáltatások és szoftverek területén tevékenykedő csapatokra fókuszál. A Lead Ventures alapjainak jegyzésére 2018-ban került sor – összesen 100 millió euró értékben. Az alapok legnagyobb befektetője a MOL, a régió legsikeresebb energiavállalata, valamint a startup ökoszisztéma fejlesztésében élenjáró pénzintézetek: a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank. A tőke kihelyezésére 5 év alatt kerül sor nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív vállalkozásokba Magyarországon, illetve Európában. Jellemzően 2-10 millió euró közötti befektetéseket valósítunk meg „scale-up” fázisban levő vállalkozásokat megcélozva.

Első befektetéseink Series B kategóriába esnek, ezek alapján úgy látjuk, hogy a régióban ez az elnevezés egymástól gyakran merőben eltérő típusú tranzakciókat takar, melyek egyelőre inkább csak technikailag sorolhatóak egy kategóriába. Fontos tapasztalat az is, hogy a korai fázisokhoz képest a Series B-re egyelőre viszonylag kevés befektető fókuszál a régióban. Mivel ebben a fázisban már jellemzően több befektető vesz részt a társaság finanszírozásában, így a sikerben igen jelentős szerepe van a befektetők közötti összhang kialakításának és fenntartásának is.

Szűcs Gergely (Valor Capital)

A Valor Capital Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. részben Jeremie forrásokat kezel. A Valor 15 portfoliócégbe fektetett 0,5-3 M € közötti összeget. A Valor a Cashline Csoport tagja.

Series B befektetőt véleményem szerint a külföldi terjeszkedés elősegítése érdekében szerencsés a startup fő célpiacáról bevonni. Erre akkor van lehetőség, ha a Series A szakaszban a cég már jelentős árbevételt realizál az adott régióban. A kockázati tőkebefektetés egyes fázisaiban igényelt tőke a nyugat-európai és amerikai gyakorlattól lényegesen alacsonyabb a közép-kelet-európai régióban. Míg nyugaton a Series B kör alsó határa jellemzően 10 M€, a régióban egy 3 M€ értékű befektetés már Series B-nek számíthat. Ennek fő oka az, hogy a startupok a régióban lényegesen alacsonyabb költségekkel képesek hasonló technológiai eredményeket elérni, mint a versenytársaik. Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy egy jelentős nemzetközi bővülés során a marketing és értékesítési költségeken már jóval nehezebb spórolni, ott már jellemzően a célpiacon elfogadott árszínvonalhoz kell alkalmazkodni. Egy alacsonyabb értékű Series B körnél tehát érdemes egy időben következő finanszírozási kört tervezni, különben a startup könnyen alulmaradhat a rendkívül éles piaci versenyben.

Tánczos Péter (Euroventures)

Tánczos Péter az Euroventures ügyvezető partnere.  Az Euroventures a régió egyik első független kockázati tőke alapkezelője.  1989 óta öt befektetési alapot szerveztünk, több mint 50 portfólio cégbe helyeztünk ki fejlesztési tőkét.  Az elmúlt közel harminc évben sok tapasztalatot szereztünk a gyorsan növekvő, innováción alapuló vállalkozások nemzetközi fejlődésével kapcsolatban.  Befektetéseinket nagyrészt nemzetközi stratégiai, részben tőzsdei befektetők részére értékesítettük.  Legújabb alapunk, az Euroventures V Technology and Growth Fund idén kezdte meg tevékenységét, 1 és 5 millió euró közötti befektetési lehetőségeket keresünk olyan vállalkozásokba, amelyek már árbevétellel igazolták a termékükre, vagy szolgáltatásukra vonatkozó valós nemzetközi piaci igényt, de a növekedés folyamatos finanszírozási igénye miatt még nem feltétlenül nyereségesek.  Véleményünk szerint a legfontosabb sikertényező a kiváló menedzsment – a vállalkozások fundamentumai mellett elsősorban a vezetői csapat képességeit, tapasztalatait és elkötelezettségét vizsgáljuk az átvilágításunk során.

Korábbi alapjainkból és az Euroventures V-ből is készek vagyunk első intézményi befektetőként megjelenni egy vállalkozás életében, de Series B szakaszban is szívesen veszünk részt.  Series B körben jellemzően már jelentős összegű a tőkebefektetés és nem ritka, hogy a befektetés mellett kivásárlásra is sor kerül.  Befektetési politikánk a kivásárlás finanszírozását is lehetővé teszi, de ebben a szakaszban jellemzően már akkora a teljes tőkeigény, hogy más befektetőkkel konzorciumot alkotva finanszírozunk.  Ilyen helyzetben a konzorcium tagjai a tőkén túl valamilyen szektorális, földrajzi, vagy az exittel kapcsolatos speciális tapasztalatukkal tudnak hozzáadni a vállalkozás fejlődéséhez. Azokban a vállalkozásokban, ahol ilyen szakaszban vettünk részt (legutóbb az EPAM), reális cél a tőzsdei exit, ami sok esetben kiugróan magas befektetői hozamot eredményezhet.  Az ilyen nagyságrendű befektetésnél már nélkülözhetetlen a vállalat nemzetközi kultúrája, külföldi vezetők integrálásának képessége és egy karizmatikus vezető megléte, aki a jövőre vonatkozó víziót hitelesen képviseli a cégen belül és kívül egyaránt.