Hogyan kezeljük a háborút, krízist és a válságot a venture capital piacon?

Hogyan kezeljük a háborút, krízist és a válságot a venture capital piacon?

Megváltozott-e a befektetési politika a Covid-19 pandémia és a háború hatására? A világjárvány és a háború hatása a technológia, a gazdaság és a befektetés „evolúciójára”. A globális egészségügyi válság egyértelmű befolyással volt munkánkra és fogyasztásunkra. Mely hatások lesznek átmenetiek és melyek lehetnek tartósak? Milyen következményekkel járnak a befektetők számára? - Dunai András (Lead Ventures), Viktor Dimitrov (Hestia Capital), Nyitrai Zsolt (XANGA Ventures), Moderátor: dr. Szabó Pál (Bird & Bird)

Viktor Dimitrov (Hestia Capital)

Hogyan kezeljük a krízist és a válságot a venture capital piacon?

 • Tactical fluidity combined with strategic discipline.
 • In the past two years, we had to deal with managing a cash crunch (04/2020), the icy uncertainty of not knowing what the C19 end game will be (summer 2020), overheating and stretched supply-chains (2021), extreme volatility today.
 • On the other hand, a good business plan remains a good business plan. It has just gotten more difficult to stick to it.

Megváltozott-e a befektetési politika a Covid-19 pandémia hatására? A világjárvány hatása a technológia, a gazdaság és a befektetés „evolúciójára”.

 • The world has never been so flushed with cash. Money in circulation has tripled since 2008, and in this context C19 is merely adding 20% more.
 • Unsurprisingly, uninvested capital at PE/VC is at an all-time high. Investors struggle to differentiate themselves. The past 20 years have brought a steady erosion of investment returns.
 • C19 also added to the negative demographic trends that have been typical for most developing countries already.
 • More than capital, global businesses are built by ultra-competent people backed by vibrant eco-systems, with their solid institutions, entrepreneurial ideas, international networks, etc.
 • Following of the above, my questions when I look at an investment opportunity in HU/CEE: Can it scale internationally? Can it compete based on knowledge and productivity? Can we staff it? How can we as investors truly help it succeed?
 • Would not call it an evolution – I bet this has always been like that. Just that C19 helps us see it more sharply.

A globális egészségügyi válság egyértelmű befolyással volt munkánkra és fogyasztásunkra. Mely hatások lesznek átmenetiek és melyek lehetnek tartósak? Milyen következményekkel járnak a befektetők számára?

 • Excess liquidity, adjustments in fiscal and monetary policy, will take many years to resolve.
 • The demographic trend will stay with us. The labour pool will continue shrinking in most developed countries. Ominously, the average age of CEE business owners is record-high globally.
 • Growth will be driven by productivity gains, rather than labour. CEE’s export-driven model will thus come to its natural conclusion.
 • C19 also showed cracks in the global political order. Conflict and division are not good for business. I would not dare to predict the outcome.

A kép eltávolítva.Nyitrai Zsolt (XANGA Ventures),

A XANGA Ventures-nél mi a COVID-19 miatti válságra, mint lehetőséget jelentő turbulenciára tekintünk. 

Az általunk kezelt magántőkealapok befektetései eszköz- és tőkeigényesek, de relatív kevés élőmunkát igénynek. Az első riadalmat követően hamar felépítettük az infrastruktúrát a munkatársak otthoni munkavégzéséhez, amelyet a legkockázatosabbnak ítélt időszakokban opcionális lehetőségként meg is nyitottunk. A kollégák az egyéni szociális helyzetüktől függően szabadon dönthettek a home office munkavégzésről. Az irodában viszont mindig volt stáb a személyes kapcsolattartásra, ügyintézésre. Ezen túl komoly lépéseket tettünk a digitalizáció irányába workflow rendszerek fejlesztésével.

A COVID-19 járvány azonban messze túlmutat annak egészségügyi hatásain. Jelentős mozgásokat indított meg a társadalmi-, gazdasági- és politikai folyamatokban is. Ezek hatása lényegesen hosszabb lesz. Napjainkban az ötödik hullám lecsengésével a vírus „megszelídüléséről” beszélnek a szakemberek, ugyanakkor elindult a világban egy hatalmi átrendeződés, amelynek a következményei számunkra beláthatatlanok.

Példát nyújtanak erre az ellátási láncokban látható zavarok (pl. chiphiány). Továbbá ide sorolhatjuk a nemzetközi szinten megugró inflációt is. A fenti gazdasági problémák pedig óhatatlanul tovább gyűrűztek a politikai kapcsolatokba, amit jól szemléltet Oroszország és Kína, valamint a „nyugat” közötti feszültség kiéleződése. 

A fenti kihívások természetesen megkövetelték az üzleti terv modelljeink továbbfejlesztését. Azokban még több opciót, még nagyobb rugalmasságot biztosító megoldásokat kellett kialakítanunk, továbbá az érzékenység vizsgálatokat több szempontra terjesztettük ki. Ezzel párhuzamosan az egyes alapok befektetési politikáját is rugalmasabbá kellett tenni az eszközportfólió összetételének diverzifikálása érdekében. E miatt a befektetőkkel egyeztetve a kezelési szabályzatokat is módosítottuk.

A korábbi befektetéseink döntő többségében built-to-suit típusú ingatlanbefektetések voltak. Ezeknél a pandémiás helyzet megerősítette a várakozásaink, ami szerint muszáj az egyes beszállítási láncoknak rövidülniük. 

Ugyanakkor rendkívül megélénkült a hazai ingatlanpiac, ezért nyitottunk a retail és office ingatlanok irányába. Rengeteg ajánlat között lehet „csemegézni”, viszont alaposan megválogatjuk a ténylegesen megvalósítandó befektetéseket. Az elmúlt évek alatt kialakult pénzbőség miatt alacsony szinten vannak a befektetői hozamok, amit az eladók természetesen szeretnének kiaknázni. Befektetői oldalról viszont erősen elgondolkodtató, hogy mit érdemes megvenni. A viszonylagos bőség nem ok a pazarlásra.

A korábbi akvizíciós aktivitást is fokoztuk. Nyitottabbá váltunk a megfelelően működő, értelmezhető növekedési potenciállal rendelkező vállalatok üzletrészének megvásárlására is.