A jövő iparágai

A jövő iparágai

Érdi-Krausz Gábor (Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium), Eszter Elemér (HVCA, dr. Sárhegyi István (Herius Capital), Moderátor: dr. Szabó Kornél (Sárhegyi & Társai Ügyvédi Iroda)

Herius Capital – Az űr- és légiipari befektetések szakértője

Az űrtechnológia és a légiipar fejlődése az elmúlt évtizedekben rendkívüli sebességgel felgyorsult, ezzel pedig óriási kihívás elé állította a legtöbb piaci szereplőt. Ezen iparágak egyre nagyobb szerepet kapnak a nemzetgazdaságok termelésében is, illetve a közvélemény is fokozott érdeklődéssel követi civilizációnk jövőjének és a bolygónkon kívüli terjeszkedés újabb és újabb mérföldköveit. 

Az űr- és légiipari tevékenység ugyanakkor rendkívül bonyolult, tőkeigényes és nagy kockázattal jár. A meglévő piaci szereplők is gyakran szorulhatnak tőkeinjekciókra, egy-egy projektben történő részvétel pedig jelentős befektetést igényel. A meglévő vállalatokat nagy nyomást helyez a technológiai verseny felgyorsulása, az egyedi nemzetállamok ambiciózus törekvései, a közvélemény érdeklődése, valamint a feltörekvő, innovációra képes startupok egyre nagyobb száma is.  Ennek megfelelően egyre nagyobb az igény olyan partnerek iránt, akik egyszerre képesek specifikus technológiai piacokon szerzett egyedi tapasztalatokkal, együttműködés-fókuszú projektirányítással és emberiségközpontú hitvallással segíteni a sikeres helytállást, legyen szó régiós vagy globális tevékenységi körről.

A Herius Capital létrejöttének célja, hogy betöltse az űrt ezen a speciális űr- és légiipari területen, hogy kiemelkedő befektetőket és siker előtt álló vállalkozásokat az űrbe és a légtérbe juttasson, valamint izgalmas és korszakalkotó termékek és szolgáltatások születését segíthesse. A magántőkealap elsődleges célja a technológiai tudással és felkészültséggel rendelkező startupok felkarolása és támogatása mellett a már meglévő, működő, és bizonyított üzleti tervvel eredményesen versenyző piaci szereplők támogatása. Az űr- és légiipar folyamatosan átalakuláson megy keresztül, és  várhatóan néhány évtizeden belül újabb és újabb iparágak születésének lehet majd tanúja az emberiség. A Herius Capital a ma még elképzelhetetlen piaci rések és iparágak létrehozásában vállal aktív szerepet, működésének alapja a katalizátor szerepének betöltése, nem pedig a trendek passzív követése. 

A Herius Capital  jelenleg az egyetlen olyan privát befektetői társaság a közép-európai régióban, ami nagy potenciállal rendelkező, már működő űr- és légiipari vállalkozások finanszírozását ellátja. A régiós szintű versenytársak vagy állami tulajdonúak, vagy csak a korai finanszírozást vállalják, a gyors eredmény maximalizálása érdekében. Ezzel szemben a magyar tulajdonú alapkezelő egyedi befektetési fókusszal, a piacon jelenleg kuriózumnak számító stratégiával és a közép- és hosszútávú profitmaximalizálással segíti a jövő cégeinek és technológiáinak születését. A Herius Capital üzleti modellje a cégek és technológiák értékének 300-500%-os növekedésére épül egy jellemzően 4-5 éves ciklus alatt, 2-10 millió USD átlagos befektetés mellett. 

A tőkealap fő erőssége a jövőépítő gondolkodás, az emberiségközpontú pozitivizmus. Csapatát, befektetőit és menedzsmentjét olyan szakemberek alkotják, akik bizonyított eredményekkel járultak már hozzá az űr- és légiipar fejlődéséhez mind technológiai mind pénzügyi oldalakról. Specifikus és egyedülálló tapasztalatainknak köszönhetően egyedi hozzáértést biztosítunk minden partner és ügyfél számára.

A Herius Capital létrejötte és indulása óta több izgalmas és ambiciózus üzleti pozíciót is kialakított, jelenlegi egy kezelt alapja már érték- és jövőteremtő vállalkozások sikeréhez járul hozzá. A vállalat célja, hogy a jövő építése során a régió első számú befektetési alapjává váljon, és nemzetközi szinten is a legnagyobb űr- és légiipari fókuszú piaci szereplők között tartsák számon. 

Érdi-Krausz Gábor (Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium)

A XXI. század elején már bárki közvetlenül is megtapasztalhatja azokat az elkerülhetetlen változásokat, amiket a mesterséges intelligencia alkalmazása hoz a mindennapi életben, a gazdasági és adminisztratív folyamatokban. Az emberi gondolkodás, viselkedés és reakciók egyes részeinek leképezése tanuló gépekkel az ipar, a szolgáltatások, de az egyén életében is szinte beláthatatlan hatékonyságnövekedési lehetőséget jelenthetnek.

Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium:

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) azért jött létre, hogy koncentrálja a téma kutatás-innovációs kompetenciáit, a szétaprózottság helyett a kutatóműhelyek együttműködve hozzanak létre hasznos dolgokat.

A MILAB feladatai között szerepel az ipari/piaci kapcsolatok építése és erősítése, hogy a kutatási eredmények minél gyorsabban tudjanak megjelenni az ipari alkalmazásokban