Sohajda Júlia

Sohajda Júlia

Bio

Júlia a Vespucci Partners alapításakor azt tűzte ki legfontosabb célként, hogy a Szilikon-völgyben tevékenykedő tőkealapok működéséből minél többet átemeljen a magyar székhelyű alapkezelőbe és hidat teremtsen a közép-keleti-európai startupok és az USA startup ökoszisztémája között.

Júlia háttere nagy szerepet játszott abban, hogy megfogalmazódjon benne ez a cél. A tanulmányait három egyetemen végezte három különböző országban. A Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű Nemzetközi Gazdálkodás szakán végzett, és ebből fél évet Münchenben az ISM-en és két évet a los angelesi University of Southern California üzleti karán tanult. Ezek után a kaliforniai Group11 tőkealapnál dolgozott, melynek köszönhetően mély betekintést kapott az amerikai startup ökoszisztéma központi világába.

Mikor visszatért Magyarországra ezzel, társaival megalapították a Safeskin nevű startupot. Ezáltal, a kinti tapasztalatokat kiegészítve, azt is megtapasztalta, hogy milyen az ökoszisztéma startup oldalán lenni és bevonni tőkét a hazai piacon. Ezeket a perspektívákat egybe gyúrták három új partnerének a szemléletmódjával, és így született meg a Vespucci Partners.

A Vespucci Partners új perspektívából közelíti meg a startupokat és az ökoszisztéma fejlődését. Ténylegesen okostőkével segítik a portfóliójukba kiválasztott cégeket. Elsősorban olyan startupokat keresnek, melyek erős technológiai újdonsággal, valós globális növekedési potenciállal rendelkeznek és alkalmasak az úgynevezett hibrid startup modell felépítésére.

Ezek Magyarországról induló projektek, melyeknek a Vespucci segít a befektetés pillanatától abban, hogy megvessék a lábukat, illetve elindítsák értékesítésüket az amerikai piacon, majd onnan vonjanak be következő körös befektetőket. Tőkealap-kezelőjük a „fordított hibrid” startupokat is kifejezetten támogatja. Itt olyan cégekre gondolnak, amelyek az amerikai piacról indulnak, ottani értékesítési lábbal, de a fejlesztésüket pedig Magyarországra helyezik.

Titulus
alapító, managing partner
Vezetéknév
Sohajda
Kép
Sohajda Júlia
Company
Vespucci Partners
keynote
Off