CO-Investment?

CO-Investment?

CO-Investment? Akarjuk vagy inkább nem? Felgyorsíthatják-e a társbefektetések a befektetésmegtérülését a válság után? Milyen tényezők akadályozzák a VC-ket a társbefektetésekben való részvételben, és hogyan lehet ezeket leküzdeni? - Horváth Marcell (Solus Capital), Laczkovich Bence (Virgo Ventures), Sohajda Juli (Vespucci Partners) - Moderátor: Málnay Barnabás

Sohajda Juli (Vespucci Partners)

Két kulcsmondattal kedzem a gondolataimat a témával kapcsolatban: 

“VC is a networking business” és “Innovation is a social game”

Ezeknek megfelelően a Vespucci Partners mindenképpen támogatja a co-investmenteket, sőt egyre inkább csak olyan ügyletet szeretnénk megcsinálni, ahol társbefektetővel együtt szállunk be a cégbe. A tárbefektetések felgyorsíthatják a startupok növekedését, mivel onnantól kezdve hogy egy befektetőnek cégrészesedése lesz egy vállalkozásban, mindenképp azon lesz hogy segítse abban hogy sikeres legyen. Ez pedig matematikailag is nagyon egyértelmű, hogy minél többen segítenek egy adott céget a növekedésben, annál több summa támogatást kap és nagyobb eséllyel lesz sikeres. Ráadásul az adott területen minél nagyobb névvel és networkkel rendelkezik a társbefektető VC, annál több hozzáadott értéke lesz. 

Nyílván figyelembe kell venni, hogy ez akkor működik ha minden társbefektető azonos irányban látja a célt és egy irányba segítik a startupot. Ha nem ez a helyzet akkor egymással két ellentétes pólus a befektetők oldalán már nem a legszerencsésebb helyzet. Tehát ezt mindenképp tisztázni kell előre. Ami akadályozhatja egy társbefektetés megtörténtét, ha a potenciális befektetők nem tudnak azonos feltételekben megegyezni a szerződés tekintetében. Itt lehetnek üzleti és jogi feltételek is. Egyrészt olyan üzleti viták, minthogy mekkora cégértéken szálljanak be a startupba, másrészt pedig olyan tényező is lehet amikor egy adott befektető szerződéses megkötései teszik nehézkessé az azonos feltételeket. Ilyen például, hogy a közép-kelet európai térségben nagyon sok olyan VC van, amely csak a saját országában bejegyzett entitásba tud befektetni. És ez innentől kezdve szinte lehetetlenné teszi hogy a régión belül több VC együtt egy adott entitásba együtt tudjon befektetni. 

Azt gondolom, hogy az üzleti feltételek közeledésén viszonylag könnyebben lehet dolgozni és ha hasonlóan gondolkozunk egy társbefektetővel, akkor azok a nap végére mindig megoldhatóak hogy közös álláspontra kerüljünk. A régiós jogi akadályokra pedig az lehet a megoldás, ha minél több külföldi tőke is érkezik a piacra és így a megkötések felhígulnak és régióban tudunk gondolkozni, nem pedig csak országokban.  

Laczkovich Bence (Virgo Ventures)

A Virgo Ventures Technológiai Inkubátort a Virgo Systems és a CEIS csapata közösen alapította. A küldetése, hogy ötlet fázistól, a validáción, termék és technológia fejlesztésen át a fenntartható üzleti modell kialakításában és a sikeres piacra vitelben egyaránt hatékonyan és eredményesen támogassa az innovatív startup vállalkozásokat.

Akarjuk vagy inkább nem? Felgyorsíthatják-e a társbefektetések a befektetésmegtérülését a válság után?

A Covid-19 járvány megváltoztatta a mindennapi életünket és a gazdasági folyamatainkat egyaránt, ez hatással volt a venture capital iparágára is. A kérdésre a válasz egyértelműen igen a Virgo Ventures oldaláról, az inkubátorok a szakmai munkával jelentősen hozzá tudnak járulni sikeres projektek megvalósításához. Az inkubált projektek hatékonyabban tudják elkölteni a forrásokat, illetve megvalósítás közben a pénzügyi befektetők inkább reaktívan tudnak beavatkozni, ha rossz irányba mennek a dolgok, míg az inkubátor jóval proaktívabb, nemcsak szankcíókkal tud élni, hatékonyabban tud működés közben beavatkozni, korrigálni.

Milyen tényezők akadályozzák a VC-ket a társbefektetésekben való részvételben, és hogyan lehet ezeket leküzdeni?

A társbefektetéseket akadályozó tényező, hogy egy inkubátor esetén a pénzügyi befektetőhöz képest jelentősen alacsonyabb az összeg, amit be tud fektetni. Az ezzel szembeni ellenérzést azzal lehet leküzdeni, hogy az inkubátoroknak jól kell tudni kommunikálni azt a hozzáadott értéket amit a befektetett össszeg mellett tudnak nyújtani.  Amennyiben egy inkubátor is részt vesz co-investorként egy befektetésben, akkor minden esetben szorosabb az együttműködés az inkubátor részéről a céggel függetlenül attól, hogy egy nagyobb deal részeként fektetett be. Az együttműködés haszna, a költséghatékonyság és a hozzáadott érték sokszorózódik, ha az inkubátor olyan szakmai területen fektet be, amihez kiemelkedő mértékben van hozzáadott értéke, tapasztalata, portfoliója, referenciája.